Özgür Kolay (drhardware)

Özgür Kolay (drhardware)

Üyemiz kendi hakkında henüz bir bilgi yazmadı.



Aşağıda kullanıcımızın yazdığı yazılar listelenmektedir.



project

Class A Kulaklık Amplifikatörü

Özgür Kolay tarafından, 22 Temmuz 2007 tarihinde yazıldı. Son güncelleme; 21 Temmuz 2007; 21.00

Class A Kulaklık Amplifikatörü

AB sınıfının en büyük handikapı, sinyal alternansları arasında geçiş olurken (zero crossing) transistör yarıiletken yapıları tarafından kesilen sinyalin “diğer” kısımları bu tam da bu noktada çok zayıf bir pik oluştururlar.

A sınıfı uygulamalarda ise, çıkış sinyali (+) ve (-) alternanslar için aynı transistör grubu üzerinden yapılır. Yani sinyallerin sıfır geçişleri hissedilmez.

Çıkış gücü A sınıfı için 100mW ve AB sınıfı için 1W dır. Bir kulaklık amplifikatörü için oldukça iyi rakamlar olduğunu söylemeliyim. Devre bu haliyle 32ohm kulaklıklar için dizayn edilmiştir ancak 8 ohm la 64 ohm arası her türlü kulaklık ve hoparlörle çalışır.

Kulaklık fanatikleri, bu proje sizin için!

Devamını Oku »
article

Hoparlörler ve Hoparlör Kabinleri - 2

Özgür Kolay tarafından, 15 Mayıs 2007 tarihinde yazıldı. Son güncelleme; 14 Mayıs 2007; 21.00

Evet sevgili HIFI dostları… Geldik hoparlörler temamızın ikinci kısmına. Birinci kısımda hatırlarsanız işin teorisine eğilip muhtelif hoparlör tipleri üzerinde kuramsal açılımlar yaptık.

Sırada gerçekler var.. Yani bir hoparlör kutusu nasıl tasarlanmalı hususu...

Devamını Oku »
article

Hoparlörler ve Hoparlör Kabinleri - 1

Özgür Kolay tarafından, 15 Mayıs 2007 tarihinde yazıldı. Son güncelleme; 14 Mayıs 2007; 21.00

İyi bir ses sisteminin en önemli parçası hoparlördür. Çünkü kaynaklarınız, preamplifikatörünüz ve güç amplifikatörünüz ne kadar kaliteli olursa olsun sonuçta müziği size ulaştıracak olan hoparlörlerinizdir.

Bu yazı dizisinin ilk bölümünde, sistemin aslında en önemli parçası olan hoparlör ve hoparlör kutularından bahsediyoruz.

Devamını Oku »
project

Komple (Integrated) Amplifikatör (2X60W)

Özgür Kolay tarafından, 21 Şubat 2007 tarihinde yazıldı. Son güncelleme; 20 Şubat 2007; 22.00

Integrated 2x60W Amplifier tanıtım Tekrar merhaba DIY Audio dostları! İlk projemiz LM3886 projesi oldukça ilgi gördü, beğenildi ve uygulandı. Ancak sizlerden aldığımız geribildirimlerde, sıfırdan komple bir cihazı yapmamız gerektiğini anladık. Tek sebebi bu da değil, Türkiye'de orijinal LM3886 bulmanın zorluğu ve entegrenin pahalılığı da göz önüne alınması gereken bir gerçekti. Bu durumda ne yapabiliriz diye düşünürken, sizlerin isteklerini yeni bir projede toplayalım dedik.

Bu projede, içinde iki adet LM3886 barındıran LM4780 entegresi ile integrated, yani komple bir amplifikatör yapıyoruz. LM4780 avantajlı bir entegre, hem sahtesinin yapılma maliyeti alım fiyatını aşacağından sahtesi yok -en azından biz göremedik-, hem de tek LM3886 fiyatına iki adet almış oluyorsunuz, hatta daha da ucuza. Komple amplifikatörden kastımız, ön yükselteç, güç yükselteci ve güç kaynağını barındıran, kullanıma hazır, kutulayıp salonunuzun baş köşesine koyabileceğiniz bir cihaz. Eğer elinizde preampli veya güç amplisi varsa, diğer projelerimiz işinize yarayabilir.

Devamını Oku »
project

İlk proje; LM3886 Gain Clone

Özgür Kolay tarafından, 31 Ocak 2007 tarihinde yazıldı. Son güncelleme; 30 Ocak 2007; 22.00

DIY Audio dostlarına selam…

Bu ilk projemizde, daha önce duyurduğumuz gibi, adam gibi bir 2+1 hoparlör tasarlayıp yapacaktık. Ancak gelişmeler öyle şeyler ortaya koydu ki bas kompanzasyonlu bir stereo amplifikatör yapmayı daha uygun bulduk. Nedenlerine gelince;
birincisi; 2+1 projesi başlangıç için bir miktar karışık oldu. Uygulamada arkadaşların güçlük çekebileceğinden endişelendik. İkincisi, daha pahalıya mal olacağı açık ve netti.
Daha ucuz ve daha uygulanabilir bir şema üzerinde durduk.

Bu anlamda ilk projemiz olarak oldukça iyi ses veren ve piyasada HI-FI niyetine satılan pek çok uzakdoğu işini kolaylıkla ekarte edebilecek minik ve güçlü bir stereo amplifikatöre başlıyoruz. Metnin devamında ayrıntılı açıklama, devre şeması ve baskı devreleri bulabilirsiniz.

İlk projemiz hayırlı uğurlu olsun…

Devamını Oku »